Haakbenodigdheden

Home Forums Tips en trucs Haakbenodigdheden

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #17339 Reageer
   Siets
   Sleutelbeheerder

   Alleen een haaknaald en een draadje nodig om te beginnen met haken? Als échte starter wel, maar zodra je je iets verder begeeft in de haakwereld, zul je al snel zien dat er nog een paar basic items zijn, die níet kunnen ontbreken in je haakvoorraad. Ik laat jullie een aantal producten zien, die je het leven een stuk makkelijker zullen maken!

   Haaknaalden

   Deze kunnen natuurlijk niet ontbreken, als je wilt starten met haken. Ik denk dat vrijwel iedereen begonnen is met het haaknaaldenkokertje van de action. Prima als eerste keus hoor! Je hebt gelijk een heleboel maten en, zoal alles bij de action, ook nog eens heel goedkoop. Maar als je je eerste twee werkjes gehaakt hebt, ben je misschien op zoek naar uitbreiding. Je zult merken dat goede haaknaalden écht een investering is. Je krijgt minder last van je handen, polsen en armen, dus je kunt langer doorhaken. Daarnaast haakt het gewoon veel fijner. Ik vertel jullie waar mijn haaknaald aan moet voldoen.

   Voor mij is een absolute must aan een haaknaald dat hij een soft-grip handvat heeft. Ik kan persoonlijk niet tot nauwelijks haken met een volledig metalen naald. Bovendien is het handvat vaak ergonomisch gevormd, waardoor je de haaknaald makkelijker vast kunt houden en hij beter naar je hand gaat staan. Let op, deze ergonomische vorm is wel vaak gebaseerd op mensen die hun haaknaald als pen vasthouden. Als je je haaknaald, zoals ik, als een mes vasthoudt, kun je ze ook prima gebruiken hoor. Ik heb er geen last van, maar voordeel heb ik er ook niet van. Een prima alternatief voor beginnende hakers is de haaknaaldenset van Opry. Voor €22,99 heb je een complete set met naalden die prima haken!

   De volgende twee alternatieven die ik noem, zijn wat prijziger. Maar niet zonder reden.

   Addi Swing

   De Addi swing haaknaalden zijn de beste ergonomische haaknaalden die op dit moment op de markt zijn. Persoonlijk heb ik geen ervaring met deze haaknaalden, maar van meerdere kanten hoor ik zeer positieve verhalen. Vooral als je snel last hebt van je gewrichten, al dan niet door een ziekte, zijn deze haaknaalden een uitkomst. Door het ergonomische gevormde handvat en de lengte van de haaknaald, gaat haken een stuk soepeler.

   Tulip Etimo

   Tsja, die Tulip-naalden. Als je een beetje bekend bent in de haakwereld, heb je deze vast al voorbij zien komen! Heel eerlijk? Ik geloofde niet zo in de hype. Een haaknaald is ten slotte een haaknaald, toch? Daar had ik het toch even goed mis! In November mocht ik op de beurs de haaknaald even uitproberen. Waarschuwing voor jullie allemaal: DOE. HET. NIET. Als je er eenmaal aan begint, ben je hooked! Ik was op dat moment bezig met een omslagdoek met Magic Colors. Prachtig garen, maar niet het makkelijkste om te haken. Tot ik de Tulip-haaknaald probeerde. Door de zeer gladde naald, glijdt hij heel makkelijk door je werk. Dat werkt vooral erg fijn voor garen dat de neiging heeft nogal te splijten. Een haaknaald kost €7,95 en voor een complete set betaal je tussen de 80 en 100 euro. Een smak geld, maar dat is het echt wel waard, als haken een serieuze hobby begint te worden.

   Stekenmarkeerders

   Stekenmarkeerders zijn voor mij echt een must tijdens het haken. Ze zijn eigenlijk ontworpen om bepaalde steken te markeren (vandaar de naam), bijvoorbeeld je hoeksteken van een granny. Daarnaast zijn ze ideaal om je haakwerk “vast te zetten”, als je je werk even weglegt. Wie kent het niet… Je gaat éven iets pakken en in de keuken kom je erachter dat je je draad mee hebt getrokken.. Daar gáát een hele avond werk. Dat voorkom je dus door deze handige dingetjes!

   Schaartje

   Dit spreekt voor zich denk ik. Persoonlijk vind ik de handwerkschaartjes van de action het fijnste werken (en ze zijn maar €0.69), maar je kunt in verschillende handwerkwinkels de meest prachtige exemplaren kopen.

   Toerenteller(app)

   Zeker als je bezig bent met amigurumi is een toerenteller onmisbaar! Dit werkt een stuk fijner dan het gekriegel op een blaadje. Er zijn hele handige digitale toerentellers op de markt, die je om je vinger kunt schuiven, als een soort van ring. Voor mij werken deze niet zo goed, omdat ik mijn haaknaald als mes vasthoud. Hij zit dan in de weg. Ik heb hem dus gewoon naast me op de bank liggen. Er zijn ook hele fijne apps te downloaden, waar je meerdere projecten kunt opslaan. Mijn favoriet is Yarnie!

   Stopnaald

   Ja, ik weet het… Afhechten is niet het leukste klusje. Als je verstandig bent doe je het na ieder vierkantje, of na iedere tien toeren. Als je onverstandig bent (net als ik….), laat je het liggen voor het einde van je project. Dan heb je de dankbare taak om ongeveer 1000 draadjes in te stoppen. Balen, maar een goede naald is dan een goed hulpmiddel! Ik heb een setje gekocht van Tulip (daar is hij weer), maar ik heb inmiddels een hele verzameling. Ik ben namelijk nogal goed in het kwijtraken van dingen en naalden zijn daar bij uitstek geschikt voor. Af en toe kijk ik dan weer eens onder de kussens van de bank en dan vis ik er zo 6 of 7 uit. Waar een goede afhechtnaald voor mij aan moet voldoen? Een oog dat groot genoeg is om je draad er doorheen te halen, zonder gedoe met gesplitste draden (zo irritant), maar niet té groot, want dan glijdt hij niet makkelijk door je werk.

   Dat waren ze. Al deze items kun je scoren op de beurs volgende week, dus twijfel niet en kom gezellig langs. En als je er toch bent… kom dan ook gezellig een toertje (of meer) bij mij haken!

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Haakbenodigdheden
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">