Welke haaksteek kan ik het beste gebruiken

Home Forums Vraag B(h)aak Welke haaksteek kan ik het beste gebruiken

Weergave van 2 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #16752 Reageer
   rieneke
   Sleutelbeheerder

   Hier mogen diverse vragen gesteld worden. Misschien dat het eerste schaap eerst over het draadje moet stappen. Dan ga ik dat doen. Het gaat niet over de favorieten van Sietske, maar meer over wat voor steken kan ik het best gebruiken voor het maken van een baby jasje, gehaakt van katoen. Ik ben bang dat het stug gaat worden. Ik hoor het graag. Dankjewel voor de tip (s).

  • #16754 Reageer
   Anoniem
   Inactief

   Hoi Rina,

   Wat een goede vraag! Dit is ook lastig. Voor de soepelheid van je haakwerk zijn verschillende dingen van belang. Je gebruikte garen, je gebruikte haaknaald en de gebruikte steek. Ik zal beginnen met de te gebruiken steek, omdat je vraag hierover gaat. Hier zijn natuurlijk legio mogelijkheden voor. Als je bang bent dat je jasje te stug wordt, kun je het beste een hoge, open steek gebruiken. Hoe hoger de stek is, hoe soepeler je haakwerk valt. Vasten geven een heel stevig haakwerk, halve stokjes vallen al wat losser en stokjes zijn vaak erg soepel. Voor babykleding zie ik vaak dat halve stokjes gebruikt worden. Je hebt dan het beste van twee werelden: Het is niet zo stijf als vasten, maar je kunt je haakwerk wel goed vormen. Stokjes worden al snel te los en daardoor een beetje vormeloos, zeker op een klein oppervlak, zoals in jouw project. Uiteraard kun je ook verschillende steken combineren. Hierbij vallen open steken vaak losser dan dichte steken.

   Zoals ik al eerder zei, kun je de soepelheid van je haakwerk ook beïnvloeden door de keuze van garen of het gebruik van je haaknaald. Je geeft aan dat je met katoen wilt haken. Goede keuze voor een baby-jasje. Katoen is luchtdoorlatend en voelt fijn op de huid. Op het label staat een advies voor het gebruik van je haaknaald. Meestal staan hier twee haaknaalden genoemd, één voor mensen die strak haken (de grootste maat) en één voor mensen die los haken (de kleinste maat). Als je wilt dat je haakwerk wat soepeler valt, kun je overwegen om nog een maatje groter te pakken. Dit kun je goed zien aan de hand van een proeflapje. Haak deze in de steek die je gaat gebruiken voor je jasje. Aan de hand hiervan kun je bepalen welke haaknaald je het liefste gebruikt.

   Heel veel haakplezier! Ik ben erg benieuwd voor welke steek je uiteindelijk gaat kiezen en natuurlijk naar het eindresultaat!

   Groetjes,
   Sietske

  • #16844 Reageer
   rieneke
   Sleutelbeheerder

   Hallo Sietske, Bedankt voor je advies. Ik ga het zeker proberen met een half stokje. Aangezien ik nogal vast haak, zal ik zeker een maatje groter moeten nemen.
   Als ik het klaar heb, dat wordt zeker wel ruim na de beurs, want dan kan ik helaas pas beginnen, laat ik het eindresultaat wel zien.

   Groetjes,
   Rina.

Weergave van 2 reactie threads
Reageer op: Welke haaksteek kan ik het beste gebruiken
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">