Woldikte

Home Forums Vraag B(h)aak Woldikte

Weergave van 2 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #16860 Reageer
   Diana
   Gast

   Ik ben enorme fan van haakmagazines, maar vaak heb ik geen zin om het garen of de wol te kopen die erbij aanbevolen staat. Ik vind het erg lastig om te bepalen welk alternatief wolletje ik kan gebruiken. Kun jij me hier duidelijke tips voor geven?

   Bijvoorbeeld: ik haak graag met Scheepjes. Zelden komen deze wolletjes terug in bijvoorbeeld de Simply Haken. Hoe vind ik op een snelle manier uit welk garen van Scheepjes dan geschikt is?

  • #16865 Reageer
   rieneke
   Sleutelbeheerder

   Hallo Diana, dat is een goeie vraag. Dat zou ik ook wel willen weten. En dan eigenlijk niet alleen van Scheepjes, maar hoe kun je een gelijkwaardig wolsoort vinden.

  • #16869 Reageer
   Siets
   Sleutelbeheerder

   Hoi Diana,

   Goede vraag inderdaad! Dit is ook lastig. Garen heeft verschillende kenmerken. Voor het kiezen van garen voor een project, zijn de samenstelling en dikte het belangrijkste. Als je vervangend garen zoekt voor een project zijn dit dus de twee dingen waar je naar moet kijken.

   Verschillende kwaliteiten (acryl, wol, katoen enz), hebben verschillende kenmerken. Kijk dus allereerst naar de samenstelling van het garen. Is het garen van het voorbeeldproject 100% katoen, kun je voor hetzelfde effect het beste ook een 100% katoenen garen pakken. Dit hoeft natuurlijk niet, maar houd er rekening mee dat je project een andere look, feel en uitstraling krijgt als je voor een andere kwaliteit kiest. Acryl is bijvoorbeeld vaak zachter dan katoen, maar heeft ook een minder duidelijke stekendefinitie.

   Daarnaast is de dikte van het garen belangrijk. Dit kun je op het label vinden als je kijkt naar de aanbevolen haaknaald. De dikte van je haaknaald heeft puur effect op de grootte van je project, niet op het patroon. Je kunt alle patronen haken met alle haaknaalden, alleen krijg je met garen voor haaknaald 2 een heel klein project, terwijl je met chunky garen voor haaknaald 6 een veel groter project krijgt. Maakt het voor je project niet uit hoe groot het wordt (bijvoorbeeld een granny), maakt het ook niet uit welke dikte van garen kiest. Vaak is de grootte van je project juist erg belangrijk, denk aan kleding of dekens. Neem dan een garen met een dikte die ongeveer overeen komt. Is het voorbeeldgaren geschikt voor haaknaald 4-5, zoek dan ook garen dat geschikt is voor haaknaald 4-5.

   Je kunt van vrijwel alle merken de kenmerken online vinden. Zo kun je eindeloos zoeken en vergelijken. Alle garens van scheepjes vindt je hier: http://www.scheepjes.com/nl/garens/. Je kunt hier ook de kenmerken invoeren die je nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook langskomen op de beurs, dan kun je bij de meer dan 100 standhouders advies vragen en bolletjes voelen en vergelijken!

   Ik hoop dat ik zo een duidelijk antwoord gegeven heb op je vraag. Ik wens je heel veel uitzoek- en vooral haakplezier!

   Groetjes,
   Sietske

Weergave van 2 reactie threads
Reageer op: Woldikte
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">