Reageer op: Woldikte

Home Forums Vraag B(h)aak Woldikte Reageer op: Woldikte

#16869
Siets
Sleutelbeheerder

Hoi Diana,

Goede vraag inderdaad! Dit is ook lastig. Garen heeft verschillende kenmerken. Voor het kiezen van garen voor een project, zijn de samenstelling en dikte het belangrijkste. Als je vervangend garen zoekt voor een project zijn dit dus de twee dingen waar je naar moet kijken.

Verschillende kwaliteiten (acryl, wol, katoen enz), hebben verschillende kenmerken. Kijk dus allereerst naar de samenstelling van het garen. Is het garen van het voorbeeldproject 100% katoen, kun je voor hetzelfde effect het beste ook een 100% katoenen garen pakken. Dit hoeft natuurlijk niet, maar houd er rekening mee dat je project een andere look, feel en uitstraling krijgt als je voor een andere kwaliteit kiest. Acryl is bijvoorbeeld vaak zachter dan katoen, maar heeft ook een minder duidelijke stekendefinitie.

Daarnaast is de dikte van het garen belangrijk. Dit kun je op het label vinden als je kijkt naar de aanbevolen haaknaald. De dikte van je haaknaald heeft puur effect op de grootte van je project, niet op het patroon. Je kunt alle patronen haken met alle haaknaalden, alleen krijg je met garen voor haaknaald 2 een heel klein project, terwijl je met chunky garen voor haaknaald 6 een veel groter project krijgt. Maakt het voor je project niet uit hoe groot het wordt (bijvoorbeeld een granny), maakt het ook niet uit welke dikte van garen kiest. Vaak is de grootte van je project juist erg belangrijk, denk aan kleding of dekens. Neem dan een garen met een dikte die ongeveer overeen komt. Is het voorbeeldgaren geschikt voor haaknaald 4-5, zoek dan ook garen dat geschikt is voor haaknaald 4-5.

Je kunt van vrijwel alle merken de kenmerken online vinden. Zo kun je eindeloos zoeken en vergelijken. Alle garens van scheepjes vindt je hier: http://www.scheepjes.com/nl/garens/. Je kunt hier ook de kenmerken invoeren die je nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook langskomen op de beurs, dan kun je bij de meer dan 100 standhouders advies vragen en bolletjes voelen en vergelijken!

Ik hoop dat ik zo een duidelijk antwoord gegeven heb op je vraag. Ik wens je heel veel uitzoek- en vooral haakplezier!

Groetjes,
Sietske