knitenknotalong

6
sep

#knitenknotalong – Week 1

Welkom bij de #Knitenknotalong!

In vier weken tijd nemen we jullie mee richting de feestdagen aan de hand van deze feestelijke sokken KAL! Ontwerpster Bianca Boonstra heeft speciaal voor jullie, KnitenKnot fans een prachtige feestelijke sok ontworpen die we met zijn allen tegelijk gaan breien. Spannend hé? Vandaag is het dan zo ver! We beginnen met het eerste deel van de KAL! Deel vooral ook je progressie van de sok met de #knitenknotalong! Heb je vragen ga dan naar onze Facebook pagina!


Benodigdheden

 • Lang Yarns Jawoll – 2 x 50 gram (Mocht je nog geen KAL pakketje hebben en die wel graag willen, bestel dan hier);
 • Een set naalden zonder knop 2,5 mm of een rondbreinaald in dezelfde dikte;
 • Wolnaald om draadjes af te hechten;
 • Schaartje;
 • Enkele steekmarkeerders;
 • Houd ook een centimeter, pen en papier bij de hand 😉


Kleurcombinaties

De gekozen kleurencombinaties voor de Jawoll zijn:

 • Rood 061 samen met Wit 001;
 • Rood 061 samen met Groen 318;
 • Groen 318 samen met Creme 094
 • Eventueel kun je ook meebreien met garen uit je eigen collectie 😊

Het voorbeeld is gemaakt in Groen/Creme.


#knitenknotalong deel 1

Voor je begint:

  • De sokken zijn gebreid van teen naar boord.
  • Steekverhouding: 30 steken en 40 naalden in tricotsteek = 10 x 10 cm
 • Meet de totale lengte van je voet op. Schrijf dit getal op.
 • Meet ook de lengte op, van de grote teen tot het einde van de voetboog (ter hoogte van het enkelgewricht). Dit getal is ongeveer 7-8 cm lager dan de totale lengte, en vormt het beginpunt voor de meerderingen die straks gemaakt gaan worden. Schrijf ook dit getal op.

Jij bepaalt welke kleur er gebruikt gaat worden als hoofdkleur en welke als bijkleur. Iedere voet is uniek. Belangrijk is en blijft om regelmatig te passen tijdens het breien.


Opzet:

Met de hoofdkleur, volgens de opzetmethode van Judy Becker: 2 x 10 steken.

Hoe die opzet werkt kun je hier zien: {Opzetmethode Judy Becker}

Mocht dit voor jou niet werken, doe dan het volgende: Zet 10 steken op 1 naald. Draai dan je werk, zodat de onderkant van de opzetrand boven ligt. Pak er dan een naald bij en neem al breiend 10 steken op, uit de onderkant van de opzetrand. Je hebt dan ook 20 steken.

Brei 1 ronde recht.

Ronde 1: *1 recht, meerder 1, brei recht tot 2 st voor het einde van de naald, meerder 1, 1 recht. Herhaal vanaf * tot het einde van de ronde.

Meerderen: Het meerderen doe je, door uit 1 steek 2 steken te maken: eerst brei je recht door de voorste lus van de steek, en daarna nog een keer recht door de achterlus. Aan het einde van de pen, doe je het precies andersom; eerst brei je een steek recht door de achterlus, en dan door de voorste lus. Dan laat je beide steken afglijden.

Deze ronde (ronde 1) herhaal je daarna, tot je in totaal 2 x 20 = 40 steken op de naalden hebt staan.

Dan komt ronde 2 erbij: deze toer wordt in zijn geheel recht gebreid.

Vanaf dit punt herhaal je ronde 1 en 2 tot je een totaal van 60 – 64 – 68 steken op de naalden hebt staan. Pas de teen – deze moet alle tenen bedekken.

In het schema: Het schema toont de helft van het aantal steken. Tot 60 steken worden die in het wit aangegeven. Voor de middelste maat brei je de steken die geel gemarkeerd zijn ook. Voor de grootste maat brei je de steken die geel en de steken die blauw gemarkeerd zijn ook.

Op de afbeelding: De afbeelding toont hoe de teen er uit ziet als je al een stukje verder bent in het patroon (van de ondervoet gezien).

Daarna brei je nog 1 ronde en in deze ronde worden 2 steken bijgemaakt. Je hebt dan 62 – 66 – 70 steken; 31 – 33 – 35 steken voor de onderkant van de voet, en 31 – 33 – 35 steken voor de bovenkant van de voet. Plaats aan het begin van de ronde en halverwege een steekmarkeerder. Deze geven respectievelijk het begin voor de steken van de ondervoet en het begin van de steken van de bovenvoet aan.

Dit was het voor deel 1 van de #knitenknotalong! Voor volgende week staat het telpatroon op het programma. Veel breiplezier en graag tot volgende week!

[