Froetjes

Gerry Moeskops

Het is eigenlijk begonnen met een volle doos videobanden op zolder, hoe kom ik er vanaf de kringloopwinkels willen ze niet, dus ze kunnen alleen nog naar de stort………………….
Toch maar even gegoogeld tot ik een filmpje tegen kwam waar iemand een tasje maakte van videoband.
Ik ben begonnen met het breien van een kussen. Een lap  van 45×45, een naald rechts, een naald links. Het gaf een mooi effect door de glinstering van het videoband. Daarna een lap gehaakt van dezelfde grote, met stokjes. Beide lappen op een zwarte kussenhoes genaaid. Beide geven een mooi en verschillend effect. Tja en toen ontstonden er steeds meer ideeën: om een glazen potje heen haken, als waxine lichtje, tasjes, hoedje, filethaken, plantenhangers. Vooral omdat je met haken 3dimensionaal kunt werken en videoband stevig wordt door het haken, kun je er mooie objecten van maken. Daarna heb ik nog geknipt en geplakt op lampkappen. En met macramé lampen en objecten gemaakt.
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar je moet wel wat geduld hebben. Het materiaal is stroef, het is beter om wat losjes te werken omdat je anders er niet doorheen komt met je naald. Pas op dat je niet door het band prikt met je naald, dan scheurt het gelijk.
Er is verschil tussen de type videobanden. Merkbanden hebben een mooier glans en geven niet af. Opneembanden moet je even uit proberen, sommige zijn dof van kleur (teveel gedraaid) en kunnen afgeven. Uithalen gaat meestal goed en vaak kun je met de uitgehaalde band juist makkelijker doorgaan. Nog een aandachtspuntje, doordat het wat kraakt als je bezig bent, kan het geïrriteerde reacties opleveren bij huisgenoten
Laat vooral tijdens het maken je creativiteit los, alles is goed, varieer met steken.
Zo zorg je er voor dat jouw werk, samen met het ‘verhaal’ op de band, een unieke stuk wordt!
Froetjes