Hook to Hook

Hook to Hook
Standnummer Tafel 4b

Mijn naam is Hilly de Vries. Ik woon in de kop van Noord-Holland in het buitengebied van Schagen. Ik werk in de gehandicaptenzorg met zelfstandig wonenden clienten. Al jong leerde ik handwerken en door de jaren heen ben ik het altijd blijven doen. In het begin was het voornamelijk breien en naaien, de laatste jaren eigenlijk alleen nog haken. Ik haakte voornamelijk woondekens voor mijzelf, familie of vrienden. Daar veel dekens uit losse lapjes bestonden, die je later aan elkaar moest haken, ben ik opzoek gegaan naar een techniek waarbij dit niet meer nodig was. Dit vond ik in de corner to corner steek ‘Jayg’ (join as you go) thechniek. Met deze techniek is het mogelijk om een deken uit één geheel te haken. Mijn eerste werkstuk met deze techniek was een bedsprei. Tijdens het haken ontdekte ik, dat er meer mogelijk moest zijn met deze techniek.

Vervolgens ben ik gaan expirimenteren en probeerde ik allerlei varianten uit. Na veel haken, uithalen, puzzelen, tekenen, wegleggen en weer opnieuw beginnen lukte het mij uiteindelijk om met de basis van deze ‘Jayg’-techniek op een heel andere manier te haken. Deze manier die ik Hook to Hook heb genoemd, heb ik verder ontwikkeld, waardoor het mogelijk is om geometriche motieven te haken. Wat ik het mooiste aan deze techniek vind, is dat door de geometriche motieven het haakwerk er heel anders uit komt te zien. Ook wordt alles nog steeds uit één stuk gehaakt en zijn beide zijden identiek.

Toen mij dit uiteindelijk lukte, ben ik verder gaan ontwikkelen en gaan zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Dit lukte en resulteerde in een collectie haakwerken: mijn woondekens.Ben nu nog altijd op zoek naar geometrische vormen en motieven, die met deze techniek te haken zijn. Maak hier dan eigen ontwerpen van en zet deze om in een schets of een tekening.

Bent u nieuwsgierig geworden? Ik vertel u er graag alles over. Mijn werk is te zien op KNIT&KNOT op 24-25 en 26 oktober a.s. Ik hoop u daar te ontmoeten.