Riëtte geeft vorm

Standnummer Tafel 4

Onder de naam Riëtte geeft VORM werkt Riëtte in een mooi atelier vlakbij het Textielmuseum in Tilburg aan producten die een relatie hebben met textiel. Op verschillende manieren (her)gebruikt ze textiel. Ze laat zich onder andere inspireren door de oude schildermeesters en de natuur. De producten kenmerken zich door verfijning en humor. Daarnaast maakt ze ook gepersonaliseerde vlinders, paneeltjes, troostgeschenken en genaaide portretten in opdracht. Zo nu en dan pakt ze haar oude vak als kostuumontwerper weer op.
Heb je zin om zelf aan de slag te gaan met de techniek die ik gebruik? Dan ben je welkom in mijn atelier om zelf te gaan “tekenen met de naaimachine”.

‘Tekenen met de naaimachine’, kan dat ? Jawel hoor. Onder kenners wordt dit ook wel free-motion borduren genoemd. Door een bepaalde instelling van je naaimachine kan de naald vrij bewegen over de stof. Dit ambacht wordt veel gebruikt door quilters. Door deze techniek anders te gebruiken kan je zelf tekenen, met de naald als potlood, op stof. Door de stof te bewegen met je handen onder de naald kan je de prachtigste voorstellingen creëren. Je kan vrij borduren of een bestaande afbeelding als uitgangspunt nemen. Er kunnen diverse transfer-technieken worden gebruikt. Verder kan je nog eindeloos variëren en combineren met andere technieken.

Tijdens de beurs is het mogelijk om kort deze techniek uit te proberen. U gaat naar huis met uw eigen “schets” op stof. Uiteraard vertel ik u het een en ander over de mogelijkheden en wat u kunt verwachten tijdens de workshop in mijn atelier. Ook zal ik eigen producten meenemen voor de verkoop. Mijn stillevens van 10×10 cm bijvoorbeeld of de geborduurde vlinders. In water oplosbaar folie is ook te koop per meter. Tot ziens bij Tafel 4! (alleen op vrijdag)