Ruw & Ruig

Standnummer 043

Vilten kunst en ontwerpen uit eigen atelier – Promotie kunstproject ‘Silhouetten’ – Promotie expertdagen: dit zijn dagen voor viltfanaten, die zich willen verdiepen in de mogelijkheden van verschillende ruwe vachten. Vilten uit de vacht gaat over de techniek.

Expositie:

SILHOUETTEN
2012 januari begin van het Consept een eigen kudde in silouetten nog steeds in wording. Project is vermoedelijk klaar in 2017. Titel van de hele serie is Silouetten met elk werk een subtitel van de soort.
Afmetingen ongeveer 150 x 125 cm, materiaal wol, techniek vilten.

Het doel is om uiteindelijk de hele kudde te exposeren. De verkochte silouetten vraag ik bij exposities in bruikleen om de kudde weer bij elkaar te brengen.
Het gaat hier om het consept dat mijn schapen en de echte schapen dezelfde wol delen alleen in een ander tijdsbestek. Als kunstenaar ben ik vrij om mijn eigen schapen te maken. Een eigen kudde. Daarbij gaat het mij ook om de verschillende wolsoorten. Elk werk, elk silouet heeft de naam van het ras waarvan de wol is gebruikt. Het zijn de ruwe geschoren vachten of delen daarvan die ik verwerk. Het schaap waarvan de wol afkomstig is loopt nog levend rond.
Dit werk is ontstaan naar aanleiding van mijn lessen ‘schaap’ aan kinderen die naast andere handicaps ook slecht kunnen zien op Kentalis te Sint Michielsgestel. Vaak wel licht en donker en ik wilde ze zowel een idee van de vorm en eigenschap , als het voelen en ruiken laten ervaren. Daarvoor had ik een schaap gemaakt dat de kenmerken van schaap in zich heeft. Mijn eerste schaap heeft het dag licht gezien in januari 2013.
Raakvlak met IJsland.
Een van de grootste economische waarde op IJsland zijn de enorme kuddes schapen die vrij in het landschap lopen en tegen de winter bij elkaar gedreven worden met paarden.
Vervolgens gesorteerd naar eigenaar om zo in de juiste stallen de winter door te komen. Zo is de gedachte ontstaan om een kudde te maken van verschillende soorten. Als ik aan het werk ben dan kan het zijn dat de struktuur van de wol mij leid om het sillhouet te maken. Mijn project heeft een educatieve functie. Veel mensen weten namelijk niet dat er veel verschillende soorten schapenrassen bestaan. Doordat elk silhouet gemaakt is van een verschillend ras kan men dat ervaren. aha….

Hieronder een voorbeeld:
256x256 IMG_3388