Wolatelier Tilburg

Wolatelier Tilburg
Standnummer 053

Vanaf begin oktober zal het Wolatelier Tilburg geopend zijn. De plek in Tilburg voor wol in de breedste zin van het woord. Alles op het gebied van wolbewerking, gespecialiseerd in duurzame, lokale en fairtrade wol. Verkoop en workshops. Dealer van Louet. Rauma wol en Manos del Uruguay.

Wie is de drijvende kracht achter Wolatelier Tilburg: ?

Mijn naam is Ellen Nyklicek en vanaf begin oktober heb ik een (zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk) wolatelier in Tilburg. In mijn atelier bewerk ik wol in alle stappen van het proces. Mij wordt vaak gevraagd waarom? Waarom, als er ook machines, fabrieken zijn die dat (veel sneller) kunnen en waarom zoveel moeite als je voor een paar euro een bolletje wol kan kopen?

Mijn antwoord: “echte (goeje) wol is een prachtig materiaal, het is zacht, isolerend, vuilwerend, en het werken ermee is heel rustgevend, mindful. Het is ook een uitdaging, je kan er veel creativiteit in kwijt, er valt veel te ontdekken en er zijn prachtige oude technieken die belangrijk zijn te behouden voor volgende generaties. Tenslotte is er mooie, ‘goeje’ wol in overvloed. Ik heb goede contacten met schapenhouders en zelfs een schapenherder uit de buurt waarvan de schapenwol in grote containers naar lage lonen landen vervoerd wordt…. Zonde! Het wordt tijd voor herwaardering van ‘goeje’ schapenwol. Geloof me, een breiproject(je), hoe eenvoudig ook, van handbewerkte (gekaarde, gesponnen, geverfde) wol is altijd een succes door de rustieke en unieke uitstraling, de diepgang en variatie die het heeft. Het werken ermee is prettiger en het resultaat is mooier, en je weet dat het ‘goeje wol’ is, dus je geniet er veel meer en langer van!

Tijdens KNIT&KNOT geef ik een demonstratie ambachtelijk wol bewerken. Kennismaking met alle facetten van het zelf bewerken van wol, zo van het schaap!  3x daags: een demonstratie “Van schaap tot draad”, inclusief wolproeverij.  Voor iedereen die graag wil kennismaken met alle facetten van het zelf bewerken van “goeje wol”, zo van het schaap. Voorkennis is niet nodig. Je komt erachter wat “goeje wol” is, hoe je dit kunt herkennen, je mag een spintol uitproberen en krijgt informatie over uitzoeken en uitpluizen, wassen van ruwe wol, kammen, kaarden, spinnen op een spinnewiel en twijnen.