De Amsterdamse Steek

Loret Karman

De Amsterdamse Steek

Loret Karman

Workshop 1: De Magliatheek

De Amsterdamse Steek ontwikkelt samen met Joost Jansen een archief, met wel 80 verschillende breitechnieken. Mogelijk gemaakt door subsidie van het cultuurfonds: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Dit archief, de Magliatheek, zorgt ervoor dat dit mooie ambacht voor de huidige, maar ook voor toekomstige handbreiers gewaarborgd blijft. In de mode industrie is een van de beste tradities, dat alle stukken geheim blijven tot aan de show. Tijdens de shows mogen modellen, die al opgemaakt zijn of hun kleding al aan hebben, dan ook niet meer naar buiten om even een sigaret te roken bijvoorbeeld, Dat geldt ook voor de Magliatheek, die voor het eerst publiekelijk toegankelijk zal zijn tijdens de Dutch Designweek van 2021 in Eindhoven. Speciaal voor de deelnemers aan het Verwennement  is deze bibliotheek ‘in aanbouw’ nú al te zien en te voelen.

Dat jullie deze stukken nu al kunnen zien, is voor mij een spannend experiment. Lukt het om de informatie niet te lekken tot het moment van exposeren?

  • Maak dus gerust foto’s, maar stuur ze niet rond
  • Patronen ook voor eigen gebruik en niet (rond) delen

De workshop
Tijdens de workshop ontvang je garen, dat in het kleurenpallet van de Magliatheek geverfd is en brei je, als je dat wilt, een van de stalen mee, die in het archief is opgenomen. Je ontvangt hiervoor ook het patroon, waarvan wij je nadrukkelijk vragen om dit alleen voor je zelf te houden tot aan de Dutch Designweek. Ik vertel je alles over het proces van de totstandkoming van dit project. Je mag start documenten en ontwerpschetsen zien. Ik leer je de door ons gekozen manier om de zijkanten te breien, die ervoor te zorgen dat ook het tricot breiwerk plat ligt. Als je dat liever wilt, mag je je tijd ook gebruiken om aantekeningen en foto’s te maken is. Je krijgt het materiaal en het patroon mee.

Laat je volop inspireren!  Om een balkonhek in breiwerk uit te voeren bijvoorbeeld of krijg antwoord op bijvoorbeeld: Kun je een trui zonder te breken in één draad breien? Kun je de linnensteek met intarsia combineren?

Neem je zelf breinaalden (4 mm) mee?


Workshop 2: Entrelac breien

Een aanrader voor iedereen die het een stomme techniek vindt.
Voor de Magliatheek (zie ook workshop Magliatheek) moest ik van een aantal technieken -die ik zelf zo stom vind dat ik er liefst aan voorbij loop- tóch een proefstuk breien. Een van die technieken is Entrelac. Als je mij op Instagram volgt “Loret Karman”, dan zie je in het afgelopen half jaar mijn worsteling met de techniek. In mijn poging om toch een goed stuk te breien ben ik inmiddels drie boeken, twee cursussen en 400 uur breien verder. En….ik kan je zeggen dat ik inmiddels véél enthousiaster ben.

Ik kom naar deze workshop toe met een boek vol hand gebreide voorbeelden ter inspiratie en een tas met garens, die ik speciaal voor deze klas geverfd heb. Ik ga proberen om jullie in het onderzoek mee te nemen. Kunnen we met elkaar nog meer variaties bedenken? En welk spoor is interessant? Als je de techniek al spannend vindt uit jezelf….fijn! Maar juist voor breiers die het een te gekunstelde techniek vinden, die er altijd wat suffig uit komt te zien, is deze workshop helemaal top!

Als je de techniek nog nooit gebreid hebt is het belangrijk dit filmpje te bekijken en een klein proefstuk te breien. Dan kunnen we ons in de workshop lekker laten inspireren i.p.v. tijd te verliezen, aan het onder de knie krijgen van de techniek. Bovendien leer je deze techniek veel makkelijker en sneller van een filmpje, waarbij je op eigen snelheid kunt kijken, dan in de klas, waar iedereen een ander tempo heeft. Gebruik je mooiste bolletje (tip, garens met een kleurverloop werken goed samen met deze techniek).

Neem je breinaalden (4 mm) mee. Je ontvangt een bolletje speciaal voor jou en deze workshop geverfd garen bij aanvang van de klas. Deelnemers aan de workshop Entrelac, kunnen hier een gratis patroon voor een Entrelac sjaal downloaden en vinden vier instructiefilmpjes van Very Pink Knits (in het Engels) waarin heel goed uitgelegd wordt wat de stappen zijn. Als je mee wilt doen aan de workshop Entrelac is het belangrijk dat je een kleine proeflap breit.

 

 

 

 

 

 


Workshop 3: 16x tricot

Inspiratie: Hollandse nuchterheid
Wist jij dat Nederlandse breiers in het algemeen iets meer draad gebruiken bij het breien van hun averechte steken? En dat er daardoor in het breiwerk een regelmatige onregelmatigheid kan ontstaan? Wat weet jij eigenlijk van de anatomie van een breisteek?

Terug naar de basis van het breien. Je leert op 16 manieren een tricotsteek te breien. En echt, ze zien er allemaal anders uit. Na 1½ uur zul je constateren, dat je manier van breien definitief is veranderd. Met als resultaat een schitterend en regelmatig werkstuk.

We adviseren je graag welke garens geschikt zijn om een dergelijke techniek mee te maken. Uitgebreide instructie en advies tijdens de klas, hand-out met notitiemogelijkheid, achtergrondinformatie over de tricotsteek en maar liefst 16 verschillende manieren om die te maken, wol en instructie om jouw stekenrol met 16 x tricot te breien, informatie om verder te studeren op de techniek, een overzicht van kledingstukken die uitermate geschikt zijn om in tricotsteek te vervaardigen en boodschappenlijstje met de benodigde hoeveelheid garens die hiervoor nodig zijn. Je moet kunnen opzetten, afkanten en tricot/stockinette kunnen breien.

Meenemen: Naalden 2½ mm of 3 mm, pen of potlood

 

 

 

 

 

 


Docent: Loret Karman


Over @De Amsterdamse Steek

Loret Karman, eigenaar van De Amsterdamse Steek, wil graag kennis over het ambacht breien proberen te behouden en te verdiepen. De techniek van handbreien bestaat al honderden jaren, maar dreigt vooral bij de jongere generatie verloren te gaan. Zij wil deze oude techniek ook verbinden met de hedendaagse ontwikkelingen in de mode en betrekt steeds weer nieuwe, moderne invalshoeken bij het werk en het bestuderen.