Info houten haaknaalden

Henk Guppen

Info houten haaknaalden

Henk Guppen

Info houten haaknaalden

Houten Haaknaalden
Voor elke hand een passende houten haaknaald

Henk Gruppen:
Al een jaar of tien maak ik houten haaknaalden. Sinds een jaar of vijf ben ik deze ‘uit-de-hand-gelopen-hobby’ een beetje gaan professionaliseren.

Henk wil met zijn haaknaalden iets anders bieden dan de traditionele stalen, aluminium en kunststof naalden. Ervaring leert dat een ‘goed gevulde’ hand met een comfortabele ovale greep, een stuk minder belastend is voor de hand.

Wanneer er iets aan je hand mankeert, wordt het haken met de traditionele metalen of kunststof haaknaald vaak een probleem. Het doet pijn en na een korte tijd moet je er mee stoppen. De praktijk heeft uitgewezen, dat het haken met een ronde ergonomische haaknaald de problemen zeker sterk vermindert. Ergotherapeuten zijn laaiend enthousiast over Henks houten haaknaalden

Bij het maken van een naald staat het volgende voorop:

• Kop en hals moeten spiegelglad zijn afgewerkt en exact op maat gemaakt worden
• De greep moet comfortabel in de hand liggen
• Er moet aandacht zijn voor de fraaiheid van het hout
• De vorm, versiering en formaat moeten in evenwicht zijn

Standaard zijn deze naalden ongeveer 16 cm lang. De hals is ongeveer 4 cm en het dikste deel van de greep is 18 mm. De ervaring leert, dat deze afmetingen matchen met een vrouwenhand van gemiddelde grootte. Als een standaarduitvoering voor jou oké is, dan kies je de houtsoort die je het mooist vindt.

Henk heeft ook speciale naalden voor de pengreep. Een mooie handzame naald: niet te zwaar en moeiteloos vast te houden en te sturen vanuit de pengreep.

En wat dacht je van de Tunische haaknaalden? Henk maakt ze enkelzijdig of dubbelzijdig. En wat een vondst, de dubbelzijdige is mét en zonder stopper te leveren. Twee in een dus!

Henk levert ook maatwerk. Behalve dat deze haaknaald precies afgestemd is op jouw wensen (totale lengte, dikte, lengte hals, model, houtsoort, maat) is het van belang dat een haaknaald goed in je hand ligt. Henk geeft je graag tips, om te bepalen hoe je dat doet. Heb je regelmatig veel steken op de hals, twee- of driedubbele stokjes? Dan is een langere hals erg handig. Hou je graag je wijsvinger dicht bij de punt dan moet de hals juist wat korter zijn.

Op verzoek van klanten is Henk óók een greep gaan maken met verwisselbare houten halzen. Het resultaat: een greep die comfortabel in je hand ligt met daarbij een setje halzen waar je jaren gemak en plezier van zult hebben. Hij kan in principe elke maat tot en met maat 10 en ook tussenmaten maken. De maten kleiner dan 2.5, bestaan deels uit metaal (Prym), want op houten haaknaalden van maat 2,5 en kleiner, kan Henk geen garantie geven.

Op het KNIT&KNOT Verwennement vertelt Henk je graag alles over zijn haaknaalden, maar laat je ook graag de mooie handgemaakte sjaalspelden en miniatuur haaknaaldhangers zien. Die wil je toch hebben?