Wol Kaarden

Spinnerij de Wolkelder

Wol Kaarden

Spinnerij de Wolkelder

De moeilijkheidsgraad van deze activiteit is: Klik HIER voor uitleg.


Wol Kaarden 

Het kaarden van wol is een proces dat wordt gebruikt, om ruwe onbewerkte wol te verwerken en te transformeren tot een fijnere, meer uniforme vezelstructuur. Het doel van kaarden is om de vezels te ontwarren, te richten en te mengen. Waardoor het spinnen en weven gemakkelijker wordt en het uiteindelijke textielproduct een betere kwaliteit heeft.

Het kaardenproces gebeurt meestal met behulp van een apparaat dat een kaardmolen wordt genoemd. Deze molen heeft twee cilinders met tanden aan hun oppervlak. De cilinders draaien in tegengestelde richtingen, waarbij de wol wordt vastgegrepen en langs de tanden wordt getrokken. Hierdoor worden de vezels losgemaakt van elkaar, worden klitten verwijderd en worden de vezels in een meer parallelle richting gericht.

Tijdens het kaarden kan ook kleur- of vezelmenging plaatsvinden, waarbij verschillende gekleurde vezels worden gecombineerd om gemêleerde effecten te creëren in het uiteindelijke textiel. Nadat de wol is gekaard, wordt het gevormd tot rollen of vlokken die klaar zijn voor het spinnen, waarbij de vezels in draden worden getrokken die vervolgens kunnen worden gebruikt voor weef- of breiprojecten.

Kom gezellig bij ons langs op KNIT&KNOT. Bij stand 038a van Spinnerij de Wolkelder wordt doorlopend de werking van de kaardmolen gedemonstreerd.


Dag: Alle dagen


Aanvangstijden: Doorlopend


Tijd: N.V.T.


Docent: André Snoeijer


Is vooraf inschrijven noodzakelijk?: Aanschuiven als er plaats is


Kosten: Geen kosten aan verbonden 


Standnummer: 038a