Wolatelier Tilburg

Van schaap tot draad

Wolatelier Tilburg

Van schaap tot draad

Demo van schaap tot draad

Kennismaking met alle facetten van het zelf bewerken van wol, zo van het schaap.

Eerst een korte uitleg van de verschillende fases in wolbewerking: wat is “goeje wol” (op z’n Tilburgs), hoe belangrijk is dat en hoe weet je wat goed is (wat is ‘goed’, lees: goed te verwerken, zacht, duurzaam, diervriendelijk). Hierna kennismaking met verschillende soorten (ruwe) wol (wolproeverij), waar let je op als je wol aanschaft

Daarna kennismaking met wolbewerkingstechnieken, demonstratie van verschillende gereedschappen: kammen, kaarden, spinnen met spintol, spinnewiel. Volop gelegenheid om vragen te stellen, wie wil kan het spinnen met spintol uitproberen. Maximaal 5 mensen tegelijk. De (Louët) spintol kan hierna aangeschaft worden (11,-) met gratis zakje handgekaarde “goeje wol” (zolang de voorraad strekt).

Na deze demo: Weet je waar je op kunt letten als je (ruwe) wol kiest en hoe het wolbewerkingsproces verloopt. Je hebt de verschillende soorten wol gevoeld en technieken gezien. Je krijgt een indruk of het bij je past, wat het je te bieden heeft. Uiteraard kun je altijd langs komen bij mij in het Wolatelier Tilburg om een cursus spinnen te volgen. In deze korte cursus (2 bijeenkomsten)leer je de basisvaardigheden van het spinnen op een spinnewiel, kaarden, twijnen. Zelf leen ik ook spinnewielen uit als onderdeel van mijn lessen, dat is wel erg handig omdat je toch de nodige meters moet maken voordat je draad gelijkmatig is, zoals jij hem hebben wil. Máár….weet dat iedereen kan leren spinnen, waar een wil is is een weg. Kleine waarschuwing: het is een heerlijke maar verslavende bezigheid!


Dag: alle dagen


Aanvangstijden: 11.00, 13:00  en 15:00 uur


Tijdsduur: 45 minuten


Docent: Ellen Nyklicek


Is vooraf inschrijven noodzakelijk?: Niet nodig, vol=vol, schuif gezellig aan, doe mee en vraag maar raak! Voor gebruik spintol maximaal 5 personen en demo’s vinden plaats in de stand.


Kosten: Geen kosten, De (Louët) spintol kan aangeschaft worden (11,-) met gratis zakje handgekaarde “goeje wol”


Wat krijgt men voor dat bedrag?: Zie omschrijving hierboven


Moet je zelf nog iets meenemen: nvt


Is er basiskennis nodig: Deze demo is voor mensen die geïnteresseerd zijn in het zelf creëren van eigen wolgarens. Voorkennis is niet nodig. Deze demonstratie is perfect voor hen die willen beginnen met wolbewerking of daar pas mee zijn gestart


Maximaal aantal deelnemers: Maximaal 5 personen tegelijk voor het gebruik van de spintol.


Standnummer: 053a