BREI-moeder Judith

7
feb

#Het leven van een brei-moeder, steek van de week 3

1 rechts, 2 links

Naast me op de bank zit een man met een probleem. Als er een Bond Tegen Afzaksokken (BTA) zou bestaan, was hij er de voorzitter van. Met enige regelmaat geeft de man op de bank een lezing over Het Probleem van de Afzaksok alsof hij zich voorbereidt als hoofdspreker op het Symposium over Afzaksokken van de BTA. De man op de bank, mijn man, heeft nogal een mening over afzaksokken.

Ik snap het wel hoor. Sta ik net een onwillige dreumes in een fietsstoeltje te wringen terwijl de kleuter oefent hoe het is om tiener te zijn, dan sta ook ik niet te wachten op een sok die zich vanaf de kuit tot helemaal onder de voet heeft laten afzakken. Ik bedoel, van een sneakersokje geloof ik het wel maar een gewone sok die zich onder de bal van je voet verzamelt… Die sok verdwijnt snel in het Overig Afval.

Gelukkig heb ik een heerlijke oplossing voor het probleem. Geen enkele van mijn met de hand gebreide sokken denkt erover om af te zakken, ze zijn lekker warm en vergeet niet dat ik er al uren (weken) plezier aan heb gehad terwijl ze nog op de pennen stonden! Het geheim?

Brei 1 steek recht, dan 1 steek averecht. Herhaal tot aan het einde van de ronde en dan nog een rondje of 11.

De boordsteek is het antwoord op het probleem van de afzaksok. Als extraatje is er dan ook nog de gedraaide boordsteek, mijn favoriet, waarbij je de steek recht gedraaid breidt door het achterste pootje van de steek.

Het probleem van de man naast me op de bank is hiermee helaas niet opgelost. Hij heeft maat 46 en snel gaten in zijn sokken èn die berg met net-niet-af projecten is al zo groot!

         STEEK VAN DE WEEK 3

Instructies bij patroon:
Garen: een restje waar je blij van wordt
Breinaald: 1 maatje groter dan aanbevolen op het label van het garen.
Zet 23 steken op.
Herhaal rijen 1-2 10 keer (boordsteek).
Herhaal rijen 3-4 20 keer (20 ribbels aan beide kanten met afgehaalde steken).
Herhaal rijen 5-6 10 keer (gedraaide boordsteek).
Afkanten.