BREI-moeder Judith

1
feb

#Het leven van een brei-moeder, steek van de week 2

1 rechts, 2 links

Er zitten twee kleuters tegenover me aan tafel. Een glas melk en een beker chocolademelk, lauw op speciaal verzoek. Een schaaltje koekjes om te delen. Tenminste één van deze kleuters heeft een moeder die haar weg wel weet met een bol wol en 1 of meerdere breinaalden. Toch heeft deze kleuter nauwelijks wol in zijn garderobe en dat komt maar voor een deel door zijn aversie tegen warm zijn (geen gein, echt waar). Zijn moeder, de breister, maakt graag iets nieuws voor de kleuter. De kleuter mag dan zelf meezoeken naar een patroon en de kleur van de wol uitkiezen.

De moeder heeft een glimmend nieuw project en, ekster die ze is, stort zich er vol overgave in. Je raadt het al, die moeder, dat ben ik. Een tijd lang gaat dat nieuwe project mee naar het schoolplein, totdat het weer beter wordt en de auto ingeruild wordt voor de fiets. Het project raakt bedolven door nieuwe, glimmende projecten die beter bij het weer passen en later op de grote hoop belanden. Af en toe komt het tevoorschijn van onderuit die hoop maar altijd is er een excuus, er zitten tenslotte twee kleuters en inmiddels ook een dreumes met een halfopgegeten bagel aan tafel. Niet bepaald een handig moment voor ingewikkelde steken ophalen of langdurig patronen tellen.

Gelukkig is daar de volgende steek van de week.

Insteken, af laten gaan.

De afgehaalde steek is half zoveel werk als een rechte steek, en dus twee keer zo snel gebreid. Aan het begin van een rij maakt hij een mooi randje en tussen ribbels door maak je verticale strepen. Ter variatie kun je de draad langs de goede kant mee laten lopen ook al is dat iets meer werk. Omdat hij opvalt is hij eenvoudig te lezen in je werk. Ideaal als je vaak je pennen neer moet leggen!

         STEEK VAN DE WEEK 2

Instructies bij patroon:
Garen: een restje waar je blij van wordt
Breinaald: 1 maatje groter dan aanbevolen op het label van het garen.
Zet 23 steken op.
Herhaal patroon 19 keer (20 ribbels aan beide kanten)
Afkanten