Bertha’s Babykliniek

Standnummer 061a

Bertha’s Babykliniek

In Kumasi (Ghana) woont Bertha. Ik leerde haar kennen als een kleine opdonder van 8 jaar oud, die op school niets uitvoerde. Ze woonde, samen met haar 2 broers en zusje in een klein huisje in een van de arme wijken van Kumasi; Adukrum. Naast haar broers en zusje, woonde er nog 8 kinderen bij haar ouders in de leeftijd van 10-18. Kinderen van overleden broers en zussen van haar moeder. Ze doorliep de basisschool en ook het vervolg onderwijs.

Tot mijn verbazing gaf ze op 18 jarige leeftijd aan, dat ze een opleiding tot verpleegkundige wilde volgen. Iets wat ik niet achter haar gezocht had.  Maar ze was sterk overtuigd, dat ze dat wilde. Haar moeder, docent Engels aan een basisschool, vertelde me dat ze dit eigenlijk niet kon betalen; 3 jaar lang een interne opleiding, en de zorg voor de andere kinderen.

Ondanks Bertha haar slordige leerhouding op de basis en secondary school, besloten mijn man en ik haar een kans te geven en deze opleiding te betalen.  Wij hebben haar ook bezocht in het opleidings ziekenhuis waar ze toen  woonde. Daar hoorde ik dat ze inmiddels voor de richting van verloskundige had gekozen en zonder onvoldoendes en vol enthousiasme de opleiding volgde.

Nu, na 10 jaar, bezocht ik haar afgelopen januari in een health care centrum in Kumasi. Een klein ziekenhuisje in een zeer arme wijk. Bewust heeft zij deze plek gekozen, ‘om vrouwen, die het minder hebben, te kunnen helpen’. Een attitude, waarin ze haar moeder volgt. Zij is hier het hoofd van de verloskunde afdeling is. Hier helpt ze vrouwen bij de bevalling, geeft ze voorlichting over zwangerschap en na de bevalling over de verzorging van de baby. Ook krijgen de baby’s de nodige vaccinaties, en gaat ze op bezoek bij de moeders thuis, indien nodig.

Ik heb in het kliniekje met de ogen van een oud-verpleegkundige gekeken. Ik heb mijn opleiding gedaan in de jaren 60-70. Ook wij hadden tekorten. Maar wat ik hier zag…… Als er een tweede vrouw kwam om te bevallen in het kliniekje, dan moest dat op een kussen op de grond, een tweede delivery bed was er niet, een tweede doppler om harttonen te beluisteren, praktisch geen handdoeken, lakens, en andere fournituren (snel wassen als de bevalling voorbij was en het droogt daar wel lekker snel)

Voor mij reden genoeg om een kundige verloskundige met deze positieve energie te ondersteunen.

Ik heb bij haar de gegevens opgevraagd en kan de volgende lijst voorleggen wat er nodig is:

Verloskamer begroting

 1. Weegschaal (Moeder) € 55,=
 2. Weegschaal (Baby) € 25,=
 3. BP-apparatuur € 50,=
 4. Babybedje € 130,=
 5. Schort € 10,=
 6. Leren Schort € 15,=
 7. Neus schoonmaker van de baby na de bevalling €10,=
 8. Uitzuigmachine €200,=
 9. Uitzuigmachine met vacuümafzuiging € 360,=
 10. Instrumenten voor de verloskundige  € 200,=
 11. Baby linnengoed € 115,=
 12. Verlos Bed € 700,=
 13. Resus bepaling pakket € 35,=
 14. Babykleding € 20,=
 15. Handdoeken € 50,=
 16. Baby Mutsjes € 20,=
 17. Baby luiers € 50,=
 18. Baby doekjes € 50,=

PRENATALE Materialen

 1. Foetale Doppler € 112,=
 2. Palpatiebed € 270,=
 3. Tafel en stoel € 270,=

Het geheel komt op ongeveer 3.000 euro.
Doe je mee, Bertha’s health care eenmalig te ondersteunen?
Je kunt je donatie storten op de bankrekening van:
Stichting Tilingo, o.v.v. Health care centre Bertha
Banknr: NL98INGB0007614793

Met dank
Gerard Broersen en Marijke Visser
Stichting Tilingo.