Broodjes Breien – Hetty de Jong

Broodjes breien - Hetty de Jong
Standnummer Bovenverdieping zaal 1 - 2

Hetty de Jong geeft al een aantal jaar de broodjes breien door in Friesland. Ze werkt daarvoor samen met de winkel in Franeker. Kleur en stijl, dat is wat haar het meeste aanspreekt. Hetty is wat je noemt een ‘creatieve en procesgerichte’ breister.

Hetty de Jong: Op de lagere school was er voor de meisjes elke week handwerkles. Zo heb ik breien, haken en de beginselen van borduren geleerd. Alleen het breien is overgebleven.

Ik vind het heerlijk om ‘kilometers’ te maken. Lekker in een stoel of op de bank bijna mediterend door kunnen breien aan trui of vest. Een andere keer geniet ik van inbreien met (veel) kleur en kan ik niet meer stoppen omdat ik zo nieuwsgierig ben naar de volgende kleur! Ik word graag uitgedaagd door nieuwe technieken, op die manier is breien alles behalve saai!

Zelfs als ik niet aan het werk ben, in mijn vrije tijd dus, brei ik graag. Ook tijdens de vakantie gaat er een breiwerk mee. In de auto, trein, op het strand, overal! Ook teken, schilder, fotografeer en lees ik graag. Er zijn een aantal vriendinnen waarmee ik brei of praat over patronen, garens etc. Heerlijk om samen met een van hen wolwinkels of een beurs af te struinen.

Grote bewondering heb ik voor Anna Maltz natuurlijk. Zij staat wat mij betreft voor vernieuwende technieken in het construeren van gebreide kleding. Haar kijk op duurzaam materiaal, oog voor makers en producenten en ook haar ‘zero waist’ mentaliteit spreekt mij erg aan. Van Stephen West word ik heel blij, door de manier waarop hij randen afwerkt en twee delen breiwerk met elkaar verbindt.

Mijn top 5 op social media zijn: Anna Maltz aka Sweaterspotter – Stephen West – Isabel Kraemer –Kate Davies – Ysolda Teague

De broodjes breien bestaan uit: het leren van een nieuwe techniek, een fantastisch garenpakketje, een hand-out en instructie om hier thuis mee door te gaan. Het is dus een feestje van kleur en inspiratie. Doordat je met een groep gelijkgestemden aan het werk bent wordt je gestimuleerd om verder te kijken en doe je veel inspiratie op. Dit allemaal onder het genot van een hapje en een drankje

Als ik de bezoeker van KNIT&KNOT een klein beetje van mijn enthousiasme over breitechnieken, mooie garens en kleuren én voldoende kennis om met de techniek thuis verder te kunnen, kan overbrengen, ben ik super blij.

 

Veel plezier!