#Wollige Woensdag

23
okt

#Wollige Woensdag – Week 3

Ik ben Marjanne. En ik ben dol op handwerken. Altijd al geweest. Haken, macramé, dromenvangers maken, borduren, breien. Noem maar op, ik probeer alles. Ook vilten. Tijdens een opleiding tot viltkunstenares leerde ik alle technieken binnen dit ambacht. Nu volg ik nog een opleiding “Textile Art”. En ook dat vind ik waanzinnig leuk om te doen.

Deze week gaat over Vilt

Wild van vilt. Dat is de titel van het boekje waaruit ik de basis van het vilten leerde. Natvilten.
Ik begon simpel: een klein lapje vilt maken. Het lapje leek gelukt. Toch begon ik te twijfelen: doe ik dat goed? Vilt ik genoeg door? Wanneer is het vilt ‘klaar’ en kan ik stoppen met kneden en gooien?

Ik wilde antwoorden op de vragen. Daarom ging ik een basiscursus vilten volgen. Vier avonden naar les. En ja, ik deed het goed. Ik leerde er ook andere vilttechnieken: vilt combineren met draden wol en stukjes stof, bobbeltjes vilten en om een grote steen vilten. En raakte ik wild van vilt.

In die periode kreeg ik een folder over een nieuwe opleiding in handen. Een professionele 2-jarige opleiding tot viltkunstenares. In deeltijd. Dat lijkt mij geweldig, dit wil ik! Had ik maar meer vrije tijd… Dat was vijf jaar geleden. In de loop van tijd veranderen dingen. Ook bij mij. Twee jaar geleden kreeg ik de mogelijkheid en tijd om die opleiding te volgen. En nu ben ik afgestudeerd. Heb ik alle geheimen van het viltambacht geleerd.

En ben ik nog enthousiaster geworden over het ambacht van vilten. Want dat het een ambacht is weet ik nu zeker!
Het is zo heerlijk om vilt te maken. Om de wol onder je handen te voelen krimpen. Te ervaren hoe de losse plukjes wol met water en zeep een geheel vormen. Een stevig geheel. De mogelijkheden zijn echt talrijk.  Je krijgt heel zachte handen van het vilten. Het vilten is een perfecte manier om je te ontspannen. En het is genieten: van het proces én het resultaat. Kijk ook eens naar de mooie en fijne textuur van vilt.

Droom jij nu ook van mooi zelfgemaakte viltwerk? Een zijden sjaal met een mooi motief in vilt? Die techniek heet nunovilten en is heel gemakkelijk te leren. Of maak je liever een bijzondere tas, een vaas, een sieraad, een wandkleed? Het ‘gewone’ natvilten. Of maak je liever een ruig vloerkleed of een heerlijk kussen met prachtige vachtkrullen: het vachtvilten.
Heb je geen idee hoe je dat vilt maakt? Bezoek dan tijdens de Knit & Knot beurs een van de stands waarin vilten centraal staat. Zoals de stand van Keigoed Vilten. En schuif aan tafel voor een korte workshop. Om je -misschien eerste- viltwerkje te maken. Leuk voor jezelf. Of om cadeau te geven.

Wil je liever vilt maken zonder water en zeep te gebruiken? Kijk dan naar de mogelijkheden van het droogvilten. Met een scherpe viltnaald prik je dan de wol in elkaar. Deze techniek wordt vooral gebruikt voor het maken van poppen, dierfiguren en andere kleine objecten. Het is echt handwerk met prachtige resultaten.
Maar wat als ook het gepriegel en het prikken met de naald niet jouw ding is? Overweeg dan het machinaal punchen met lontwol. Om zo vilt te maken.

Er is zoveel mogelijk met  niet gesponnen schapenwol. In gekaarde vorm: de plukken wol zijn dan ‘gekamd’. Vaak ook gewassen. Deze gekaarde wol – al dan niet in kleuren geverfd- wordt tot een streng getrokken: de lontwol. Of na het kaarden als een stapel wol aangeboden: kaardvlies. Kaardvlies is meestal ongeverfd. Puur natuur. Net als de ruwe plukken schapenvacht en hun krullen die je gebruikt voor het vachtvilten.

Maak kennis met het ambacht van vilten en laat je inspireren tijdens Knit & Knot. Misschien word jij  dan ook helemaal wild van vilt!

Wollige groetjes

Marjanne