#Wollige Woensdag

16
okt

#Wollige Woensdag – Week 2

Ik ben Marjanne. En ik ben dol op handwerken. Altijd al geweest. Haken, macramé, dromenvangers maken, borduren, breien. Noem maar op, ik probeer alles. Ook vilten. Tijdens een opleiding tot viltkunstenares leerde ik alle technieken binnen dit ambacht. Nu volg ik nog een opleiding “Textile Art”. En ook dat vind ik waanzinnig leuk om te doen.

Deze week gaat over Kleur

Het toegangskaartje voor de komende Knit & Knot editie ligt al maanden klaar. Ik kijk er naar uit. Heerlijk struinen tussen de kleurrijke stands. Op mijn gemak kijken naar alle materialen, kleuren, ideeën en aanbiedingen. Daar waar het mag even de wolletjes aanraken. Voelen, aaien. Al is dat – heel begrijpelijk – niet overal toegestaan.

Naast kijken, snuffelen, aaien, genieten en kopen er is nog veel meer te doen op deze heerlijke beurs. Ik heb mij ingeschreven voor een workshop broodje breien. Garendoosje “Van Gogh”.  En ik ben benieuwd wat ik daar ga ervaren. Bijzonder vind ik de wetenschap achter deze workshop. Ik wist niet dat Van Gogh een doosje garens gebruikte om het effect van een kleurcombinatie te toetsen.

Tja, hoe doe ik dat eigenlijk? Kleurencombinaties maken? Als ik een kleurrijke deken wil gaan haken.
Ik ga naar de stenen wolwinkel. Uit het keurig op kleur gerangschikte schap zoek ik één kleur uit. En dan pak ik de volgende kleur uit het rek. Past dit bij elkaar of kies ik toch liever voor die andere kleur? Of die kleur?
Dit proces duurt wel even. Gelukkig is de winkeldame geduldig. Ze wil graag helpen en advies geven. Aardig van haar maar ik ben een lastige klant. Iemand die ‘kleur-eigenwijs’ is. En zoek ik net zolang door tot ik de combinaties heb gevonden die mij bevallen.

Meestal zijn dat meerdere combinaties. Dan volgt de keuzestress. Welke combinatie kies ik?
Het gevolg: ik koop van ieder kleurtje en tint één bolletje. Om thuis nog uren verder te dubben. Om daar de keuze te maken.
Na die zoektocht is het winkelschap vol wol niet meer zo keurig. “Ruim ik straks wel op” zegt de winkeldame dan lachend terwijl ik daar met armen vol bolletjes wol sta.

Wanneer ik dan de volgende dag de winkel instap om meer bolletjes van mijn gekozen combinatie aan te schaffen begroet ze mij ook weer vriendelijk. “En welke kleuren zijn het geworden?” Waarna ze, heel wijselijk, zelf de gewenste bolletjes voor mij uit het weer keurig gerangschikte schap pakt!

De bolletjes waarop mijn keuze uiteindelijk niet valt gaan in een doos. Deze ‘éénling’-bollen gebruik ik voor het haken van kleine dingen. Zoals slingers of kerstballen.

Als ik naar deze dozen kijk besef ik het: ik heb ook kleurdozen. Nu nog leren hoe het effect van die kleuren te voorspellen. Op de manier waarop Vincent van Gogh dit deed. Spannend! Ik heb er zin in.

Wollige groetjes

Marjanne