#Wollige Woensdag

9
okt

#Wollige Woensdag – Week 1

Ik ben Marjanne. En ik ben dol op handwerken. Altijd al geweest. Haken, macramé, dromenvangers maken, borduren, breien. Noem maar op, ik probeer alles. Ook vilten. Tijdens een opleiding tot viltkunstenares leerde ik alle technieken binnen dit ambacht. Nu volg ik nog een opleiding “Textile Art”. En ook dat vind ik waanzinnig leuk om te doen.

Haken vind ik een heerlijke bezigheid. Ik haak al jaren met veel plezier. En met wat lossen, vasten en stokjes kom ik een heel eind. Maar soms zie ik haakwerk waarvan ik denk: “Hoe maken ze dit?” Die vraag stelde ik mij ook toen ik -voor het eerst- haakwerk met de mozaïek-techniek zag. “Het lijkt wel breiwerk. Is dit écht wel haakwerk? Prachtig, wil ik ook leren. Maar die techniek is vast lastig en veel te moeilijk voor mij!”

En dan heb je op een dag je zoveelste haakwerkje af. Ga je op zoek naar een nieuwe haakuitdaging. Ik zag de Scheepjes call ‘Spirits of Life Wrap’ van Lillia Björn. Prachtig materiaal en een afwisselend patroon. Zie ik het goed? Zit in die prachtige doek ook mozaïekhaakwerk verwerkt? Durf ik die uitdaging aan?

Daar heb ik niet lang over nagedacht: ik bestelde meteen de wol. Dan moet ik wel doorzetten want een kwart omslagdoek zal mij niet verwarmen. En als de doek mislukt? Dan maak ik toch een ander haakwerk van het mooie garen.

Dan start de call. Iedere week een stukje haken. Na een paar weken werd het spannend: de mozaïeksteken zijn aan de beurt. Ik begon te lezen. Nog een lezen. Weer lezen… en dan aan de haak.

Al hakend kwam het inzicht: die mozaïeksteken zijn helemaal niet moeilijk. Het zijn enkel vasten en stokjes! Die je in de juiste volgorde én in de juiste toer moet haken. Goed kijken naar het patroon. Gaat het fout? Dan uithalen tot net voor de missteek en een nieuwe poging wagen. Hoe meer je moet uithalen en opnieuw haken, hoe beter je kijkt, leest en leert. Ik spreek uit ervaring!

Ik heb de mozaïek-haaktechniek overwonnen. De omslagdoek kwam af en werd prachtig.

Nu kijk ik heel anders naar deze mozaïek-haaktechniek. Denk ik niet meer in termen als lastig of moeilijk. Zie ik veel mogelijkheden! Steken verwerken in tassen, vesten, sjaals, pennenetui, babydeken of pannenlappen! Voor een pannenlap moet je wel 2 lappen per exemplaar haken. Deze samenvoegen met ‘n gehaakte rand. Zodat de lap dik genoeg is. Want je wilt immers niet je vingers branden!

Waar je je vingers zeker niet aan zal branden is de Broodjes-Brei workshop mozaïekhaken. Samen met Kitty Stappers leer je daar deze techniek. Ga je die zelf ervaren en ontdekken.
Het leuke van deze techniek? Als je het principe eenmaal kent kun je eenvoudig je eigen ontwerpen uittekenen op ruitjespapier. Om daarna een heel uniek eigen haakwerk te maken!

Wollige groetjes

Marjanne