BREI-moeder Judith

1
mrt

#Het leven van een brei-moeder, steek van de week 6

1 rechts, 2 links

Jij en ik, de buurvrouw en haar neef, wij allemaal zijn gevormd door ons verleden. Ikzelf verval nogal eens in geautomatiseerde reacties. Ontsnapt er bij een tafelgenootje een boertje, dan roep ik direct `En schaatser!’. Lezers van een zekere leeftijd herkennen hem vast en in deze winterse dagen zou hij niet misstaan. Gezien de leeftijd en afkomst van mijn tafelgenootjes weten ze meestal niet waar mama het in ’s hemelsnaam over heeft. De man op de bank raakt zo wel lekker in de Nederlandse samenleving geïntegreerd, hij groeide namelijk op met een ander nationaal geheugen.

Het is niet altijd handig, zo’n automatische reactie. Tussen afruimen en afwassen door volgt al snel een kort college over spruitjesboeren, schaatsen en `It giet oan!’. Tijdens de koffie gaan we op zoektocht naar oude reclames (er was er toch ook één met Pietertje?) en voor je het weet is de woonkamer een LEGO-parkoers en staat de klok al lang voorbij bedtijd.

Gelukkig is er ook grensoverschrijdend geheugen en is het zoeken nostalgisch gekleurd. Sesamstraat bijvoorbeeld, al is Pino voor Man de verkeerde kleur. Tommie en Ieniemienie zijn heel Hollands maar het Koekiemonster is elders gewoon het Cookiemonster. Kleuter en Dreumes zijn allang afgehaakt als we bij het bruggetje naar de steek van deze week belanden. Reizende Oom Roel, ken je hem nog?

Kruis 2 steken voor of achterlangs en brei ze recht, gedraaid recht of averecht al naar gelang je patroon.

De reizende steek is eigenlijk een mini kabelsteek die net als de steek van de tweede week verticale lijnen maakt in je werk. Door de steek te kruisen voor de andere steken langs beweegt deze lijn naar links of naar rechts. Zo kun je een mooie vorm accentueren of bijvoorbeeld ruitjes breien in één kleur.

Wist je trouwens nog dat Evert op dat bruggetje een lekker warme wollen muts en wanten draagt? Ik bedoel maar…

 

         STEEK VAN DE WEEK 6

Instructies bij patroon:
Garen: een restje waar je blij van wordt.
Let op, ons lapje is een beetje groter geworden, dus je hebt nu iets meer garen nodig!
Breinaald: 1 maatje groter dan aanbevolen op het label van het garen.
Zet 37 steken op.
Herhaal rijen 1-2 10 keer (boordsteek).

Brei rij 3-22 (kantpatroon, kabelpatroon en reizende steek).
Brei rij 7-22 (herhaling).
Herhaal rijen 23-24 10 keer (gedraaide boordsteek).
Afkanten.