#VriendinnenVrijdag

30
mrt

Miriam Tegels

Mijn brei maatje en inspirator:

Mijn moeder: Mien van Buggenum.

September 1974: in een gesprekje onder vier ogen vraagt mijn moeder of ik deel wil hebben aan een groot geheim?

Mijn 2 jongste broertjes geloven dan nog vast in de goede Sint en gaan op 5 december verrast worden met een hand gebreide Noorse trui.

We bladeren samen door de catalogus van 3-Suisses en keuren de draadjes die een tastbaar bewijs geven van de super kwaliteit van de getoonde wol. Daarna nemen we de bus naar de wolwinkel in ‘de stad’ en gaan samen aan ’t breien. Iedere avond een uurtje (waarvoor ik dan langer mag opblijven; hoera!)

Een dierbare jeugdherinnering, zoals er zo vele zijn als ik denk aan het samen handwerken met mijn moeder. Ze plantte het breivirus bij mij toen ik 5 jaar oud was. Ook haken en borduren bracht ze mij al op jonge leeftijd bij.

Als volwassen vrouw ontving ik veel steun van mijn moeder bij al mijn avonturen op het gebied van breien, records breken en evenementen organiseren. Ze was erbij toen ik in 2005 het wereldrecord snelbreien verbrak en een jaar later bij mijn geslaagde Guinness World Recordpoging.

Mam verzorgde mijn gasten tijdens 8 edities Knitting in Nature met haar talent als gastvrouw en kok.

Tot op de dag van vandaag breien we graag samen en hebben ons eigen ritueel; als ik haar bezoek bekijken we eerst het project waaraan we werken, we lunchen samen en terwijl we de dingen van alle dag bespreken breien we een uurtje samen.

Voor mij een heerlijk rustpunt op zo’n dag, voor mijn moeder ben ik dan even het raam op een grotere wereld.

Miriam Tegels

www.speedknitter.nl